top of page

Tips voor het inmeten van kozijnen

Om je kozijnen zo precies en goed mogelijk in te meten gebruik je de buitenwerkse maat. Deze maat bepaalt namelijk hoe groot jouw kozijn wordt. Inmeten moet op de juiste manier gebeuren om te voorkomen dat je later bij het monteren van je kozijnen tegen problemen aanloopt. Lees daarom zorgvuldig deze pagina door en ga secuur te werk. Indien je een monteur hebt die de kozijnen voor je plaatst, vraag deze persoon eventueel ook om de kozijnen voor je op te meten. 

Stappenplan

Stap 2: Vanaf de buitenkant

Stap 1: Meetapratuur

Een specialist zal verscheidende handige meetgereedschappen hebben, zoals een laser. Echter kan je het kozijn prima opmeten met een goede rolmaat die op de millimeter nauwkeurig is. 

Stap 4: Inmeten

Inmeten doe je door zowel verticaal als horizontaal de dagmaat te meten. Wij adviseren je om beide lengtes op 3 verschillende punten te meten (zoals te zien is op de afbeelding hiernaast). Je kiest de kleinste maat.
 

Voorbeeld: De horizontale lengte boven in mijn raamgat is 1000mm, in het midden is deze lengte ook 1000mm, maar onderin 990mm. Dan is laatst genoemde maat de maat waarmee je doorgaat naar stap 5. 

Stap 5: Stelruimte

Neem de kleinste maatvoering die je hebt gemeten. Hier haal je vervolgens de stelruimte vanaf. Dit is een extra marge zodat je zeker bent dat het kozijn past. Bij lengtes kleiner dan 1000 mm haal je 7 mm van het totaal af. Bij lengtes groter dan 1000 mm haal je 10 mm af.

​

Voorbeeld: De kleinste maatvoering horizontaal is 990 mm en de kleinste maatvoering verticaal is 1200 mm. De grote van het kozijn (buitenwerkse maat) wordt dan dus:

​

Breedte 990 - 7 = 983 millimeter

Hoogte = 1200 - 10 = 1190 millimeter

​

​

​

​

​

​

​

Inmeten doe je vrijwel altijd vanuit de buitenzijde van het gebouw. Het plaatsen van kozijnen gebeurd namelijk ook van buiten uit. Zo weet je zeker dat het kozijn in het raamgat past. 

Stap 3: Haaks?

Voordat je alles opmeet is het verstandig om te checken of het raamgat waar het kozijn in geplaatst moet worden wel haakse hoeken heeft (90°). Dit check je door de diagonalen te meten (zie afbeelding hiernaast). Zijn deze diagonalen beide nagenoeg even groot, dan is het kozijn een rechthoek en kan je doorgaan met de volgende stap. Zo niet? Dan kan het zijn dat het kozijn niet past, terwijl je deze wel op de juiste manier ingemeten hebt (rode stippellijn). In dat geval is het verstandig even contact met ons op te nemen.

diagonalen-opmeten_1.png
Inmeten-kozijnen-hztl-en-vtkl.png

Stap 6: Aanslagprofiel?

Je kan kiezen uit een profiel zonder aanslag, een profiel met aanslag (kozijn tussen de muren) en een profiel met aanslag (tegen de muur). Weet je nog niet of je een aanslag profiel wil? Klink dan eerst op de button hiernaast en bekijk onze uitleg over Aanslagprofielen. 

 

Optie 1: Geen aanslagprofiel
Geef dan de lengtes uit stap 5 aan ons door, en geef aan dat je geen aanslagprofiel wil  

​

Optie 2: Wel Aanslagprofiel (kozijn tussen de muren)
Ook nu blijven de buitenwerkse maten gelijk. Het profiel wordt alleen in totaal wat dikker, dus de binnenwerkse maat verandert alleen een beetje.

 

 Optie 3: Wel Aanslagprofiel (tegen de muur)

Deze optie komt het minst vaak voor. In dit geval steekt de aanslag van het profiel voor de muur langs. Hierdoor moet de aanslag bij de totale lengte opgeteld worden. Laat ons weten dat je dit wil. Per profiel zijn de maten van de aanslag namelijk iets anders. Wij voegen deze maat vervolgens extra toe aan de doorgegeven maten uit stap 5.

 

Stap 7: Let op!

  1. Check als laatste of er voldoende ruimte is om het draaiende deel open te zetten. ​
     

  2. Dit stappenplan is een richtlijn, en daar kunnen geen rechten aan ontleend worden. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de doorgegeven maten. Natuurlijk willen we altijd extra advies geven als je er niet uit komt. Daarnaast is het nooit onverstandig om een specialist te zoeken om de ramen voor je op te meten en te plaatsen

 

bottom of page